Wat is het restvochtpercentage van een wasmachine?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 2 September 2023
Het restvochtpercentage van een wasmachine is het percentage water dat na het centrifugeren nog in de was achterblijft. Wat is het restvochtpercentage van een wasmachine?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, zult u al snel tussen de kenmerken het ‘restvochtpercentage’ tegenkomen. In het kort staat dit voor hoe nat uw was na het centrifugeren uit de wasmachine zal komen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat het restvochtpercentage van een wasmachine is, waarom het belangrijk is, en hoe het verschilt bij verschillende toerentallen.

Wat is restvochtpercentage?

Het restvochtpercentage van een wasmachine is het percentage water dat na het centrifugeren nog in de was achterblijft. Het is een cruciale factor omdat het aangeeft hoe droog uw kleding is nadat een wasprogramma is voltooid. Hoe lager het restvochtpercentage, hoe droger uw kleding uit de machine komt en hoe minder tijd u nodig hebt om ze verder te laten drogen, hetzij door op te hangen of in een droger te plaatsen. Kleding met een lager restvochtpercentage zal dus minder tijd nodig hebben om te drogen, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere negatieve impact op het milieu. 

Restvochtpercentage verschilt per toerental

Het toerental van de centrifuge is een van de belangrijkste factoren die het restvochtpercentage beïnvloeden. Hoe hoger het toerental, hoe meer water er uit de kleding wordt verwijderd. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van restvochtpercentages bij verschillende toerentallen:

  • 1600 toeren: Bij een centrifuge met 1600 toeren per minuut blijft er gemiddeld slechts 44% van het water achter in de kleding na het wassen. Dit hoge toerental zorgt voor zeer droge kleding.
  • 1400 toeren: Een wasmachine die draait op 1400 toeren per minuut zal ongeveer 50% van het water in de kleding achterlaten. Dit is nog steeds een effectieve manier om de meeste vocht te verwijderen.
  • 1200 toeren: Bij een lager toerental van 1200 blijft er iets meer water achter, namelijk 52%. Hoewel dit toerental nog steeds goed presteert, kan het nodig zijn om de kleding iets langer te laten drogen.

Het is duidelijk dat het toerental een grote invloed heeft op het restvochtpercentage. Voor de meeste huishoudens is een wasmachine met een toerental van 1400 of 1600 voldoende om kleding redelijk droog achter te laten. Als u echter kleding hebt die erg gevoelig is, kan een lager toerental handig zijn om schade te voorkomen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer