Wat is zwieren bij een wasmachine?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 5 September 2023
Zwieren is eigenlijk gewoon een ander woord voor centrifugeren. Wat is zwieren bij een wasmachine?

Zwieren bij een wasmachine is een essentieel onderdeel van het wasproces dat bijdraagt aan het verkrijgen van schone en droge kleding. U herkent dit misschien al wel, aangezien zwieren eigenlijk gewoon een ander woord is voor centrifugeren. Dit proces omvat het roteren van de trommel om overtollig water uit de kleding te verwijderen.

Na de was- en spoelcyclus blijven kledingstukken doordrenkt met water, wat ze zwaar maakt en dus een hoog restvochtpercentage hebben. Het zwieren is bedoeld om dit overtollige water effectief uit de stof te halen en het droogproces te versnellen.

Moderne wasmachines bieden de mogelijkheid om de zwiersnelheid aan te passen op basis van het type kleding en de gewenste droogtegraad. Zwaardere stoffen zoals handdoeken hebben baat bij een hogere zwiersnelheid zoals 1400 of 1600 toeren, terwijl fijnere kledingstukken zoals zijde met een lagere snelheid moeten worden gecentrifugeerd om beschadiging te voorkomen.

Een belangrijk aspect van het zwieren is de balanscontrole. Als de lading binnen de trommel niet gelijkmatig verdeeld is, kan dit trillingen en onbalans veroorzaken, wat schade aan de machine kan toebrengen. Moderne wasmachines gebruiken geavanceerde sensoren om de balans te controleren en passen de snelheid indien nodig aan om een soepele werking te garanderen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer