Wat kost een wasmachine per keer?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 22 September 2023
Het is lastig om de exacte kosten te bepalen, maar hier is een schatting. Wat kost een wasmachine per keer?

Een wasmachine gebruikt gemiddeld 0,6 kWh aan stroom per wasbeurt. Op moment van schrijven kost 1 kWh ongeveer €0,40, waardoor een wasmachine per wasbeurt €0,24 aan stroom zou kosten. De kosten van water liggen op ongeveer €0,05 per wasbeurt, waardoor een wasmachine per keer rond de €0,29 zou kosten.

Het exacte bedrag is lastig te bepalen, omdat ieder wasprogramma natuurlijk wat meer of minder stroom en water verbruikt. Daarnaast moeten de kosten van uw wasmiddel en wasverzachter ook worden meegenomen, wat het bedrag al snel kan verdubbelen.

Zoals vermeld gebruikt een wasmachine gemiddeld 0,6 kWh aan stroom per wasbeurt, maar dat verschilt ook nog per energieklasse. Het gemiddelde stroomverbruik per wasbeurt, per energieklasse:

  • A: 0,47 kWh
  • B: 0,54 kWh
  • C: 0,62 kWh
  • D: 0,73 kWh
  • E: 0,83 kWh
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer