Wasmachine wordt niet meer warm, wat nu?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 8 September 2023
Het probleem ligt hem waarschijnlijk in een verwarmingselement dat niet meer werkt, wat lastig zelf op te lossen is. Wasmachine wordt niet meer warm, wat nu?

Een warme, frisse stapel schone kleren uit de wasmachine halen is een van die kleine pleziertjes in het leven die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat als uw wasmachine ineens weigert warmte te genereren? In dit artikel zullen we uitleggen waar dit waarschijnlijk aan ligt.

Verwarmingselement werkt niet meer goed

Een van de meest voorkomende redenen waarom een wasmachine geen warm water meer levert, is een slecht functionerend verwarmingselement. Het verwarmingselement is verantwoordelijk voor het opwarmen van het water in de wasmachine, zodat uw kleding grondig kan worden gereinigd. Als dit onderdeel niet goed werkt, zal het water niet op de gewenste temperatuur komen en zal uw was niet zo schoon worden als u zou willen.

Verwarmingselement vervangen

Het vervangen van het verwarmingselement is meestal de oplossing als uw wasmachine niet meer warm wordt vanwege een defect verwarmingselement. Dit is echter geen klus die u zomaar zelf kunt uitvoeren als u geen ervaring hebt met het repareren van huishoudelijke apparaten. U kunt proberen de onderstaande video te bekijken, of contact opnemen met een monteur.

Het stappenplan uit de bovenstaande video is als volgt:

 1. Trek de stekker uit het stopcontact om ieder risico op een elektrische schok te vermijden.
 2. Draai alle schroeven los van de achterplaat (van de in dit geval Miele) wasmachine.
 3. Verwijder de achterplaat van de wasmachine.
 4. Verwijder de snaar door deze er af te trekken en daarbij gelijk een draaiende beweging te maken.
 5. Trek de kunststof beschermkap weg.
 6. Trek de drie elektrische aansluitingen los. De geel-groene draad is hierbij de aarde draad.
 7. Draai de middelste moer los door deze linksom te draaien. (dus tegen de klok in).
 8. De moer hoeft er niet helemaal af. Losdraaien is voldoende.
 9. Nu kunt u het element er uit schuiven. Let op: deze kan wat vastzitten door de kalkaanslag en/of omdat deze al jaren lang vast in zit.
 10. Het nieuwe element kunt u er nu inschuiven. Let op dat u het element in de trommel onder een niet zichtbare beugel vast schuift. Dan zit het element recht en voorkomt u dat deze de draaiende wastrommel raakt.
 11. Druk het element diep genoeg in het gat totdat deze niet meer verder er in kan.
 12. Draai nu de moer weer vast. Door het vastdraaien van de moer zet het rubber dat op het element zit uit waardoor deze een vast komt te klemmen en waterdicht zal zijn.
 13. Plaats de elektrische contacten weer aan op het nieuwe verwarmingselement.
 14. Zorg dat u de geel-groene aardedraad in het midden aansluit.
 15. Plaats de beschermkap weer terug. Deze moet vast klikken.
 16. Monteer de snaar terug door deze eerst om het kleine wieltje (de motor as) te plaatsen en vervolgens op de grote snaarwiel te draaien. De ribbeltjes op het snaarwiel.
 17. Plaats nu het achterpaneel weer en draai alle schroeven weer vast.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst