Zelf wasmiddel maken? Effectief, goedkoop & milieubewust

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 28 August 2023
Door uw eigen wasmiddel te maken bent u goedkoper uit, en denkt u ook een beetje mee aan het milieu. Zelf wasmiddel maken? Effectief, goedkoop & milieubewust

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om na te denken over onze dagelijkse keuzes. Één van die keuzes is het gebruik van wasmiddel, waarvan de meeste commerciële opties vol zitten met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als onze gezondheid.

Gelukkig is er een eenvoudig en effectief alternatief: zelf wasmiddel maken. Zelfgemaakte wasmiddel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. In dit artikel zetten we alle voordelen van zelfgemaakt wasmiddel op een rij, en leggen we stapsgewijs uit hoe u dit maakt.

Voordelen van uw eigen wasmiddel

Het maken van uw eigen wasmiddel heeft veel voordelen, ten opzichte van het gebruik van commerciële wasmiddelen:

 • Goedkoper: Zelf wasmiddel maken is een stuk goedkoper dan het kopen van commerciële producten. De basisingrediënten zijn vaak goedkoop en gaan lang mee, waardoor u flink bespaart.
 • Gezondheid: Veel wasmiddelen bevatten tegenwoordig synthetische geurstoffen en chemicaliën die allergische reacties kunnen veroorzaken. Met uw zelfgemaakte wasmiddel kunt u zelf bepalen wat er allemaal in zit.
 • Milieuvriendelijker: Commerciële wasmiddelen bevatten vaak fosfaten en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Zelfgemaakt wasmiddel is meestal biologisch afbreekbaar en heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Zelf wasmiddel maken doet u zo

Het zelf maken van ecologisch verantwoord wasmiddel is eenvoudig en vereist slechts enkele basisingrediënten (die u waarschijnlijk al in huis heeft) en een paar stappen.

Benodigdheden:

 • 100 gram geraspte zeep
 • 5 liter kokend water
 • Etherische olie
 • 50 gram soda (optioneel, voor witte was)

Allereerst brengt u een liter water aan de kook, waaraan u de geraspte zeep (of zeepvlokken) toevoegt. Roer vervolgens goed tot alle zeep is opgelost. Wanneer de zeep is opgelost, voegt u aan deze pan nog 4 liter kokend water toe en roert u het door elkaar.

Bent u van plan om uw wasmiddel ook voor witte was te gebruiken? Giet dan een deel van dit mengsel over in een andere pan of opslagcontainer. Hier kunt u vervolgens soda aan toevoegen. Soda geeft namelijk een licht blekend effect, wat een uitkomst is voor witte was.

Laat alles vervolgens een nachtje afkoelen. U kunt er tot slot etherische olie aan toevoegen (20 druppels per liter) om uw wasmiddel een lekkere geur te geven. Etherische olie wordt daarnaast ook voor aromatherapie gebruikt, wat ontspanning of andere emotionele en mentale voordelen kan hebben.

Welke etherische olie moet ik kiezen?

De voornaamste reden waarom mensen vaak etherische olie toevoegen aan het zelfgemaakte wasmiddel, is omdat het een lekkere geur geeft. Zo zijn er veel keuzes die u kunt maken qua etherische olie, bijvoorbeeld:

 • Lavendelolie - bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen, perfect voor in zelfgemaakt wasmiddel.
 • Ctiroenolie - een energieke en verfrissende geur.
 • Tea Tree olie - een lekkere geur met antibacteriële eigenschappen.
 • Eucalyptusolie - een frisse geur die ook nog eens luchtwegen kan openen.
 • Pepermuntolie - een verkwikkende geur die ook insecten kan afweren.
 • Sinaasappelolie - een vrolijke en verfrissende geur.
vele soorten etherische olie Vele soorten etherische olie om uit te kiezen.

Houd er rekening mee dat sommige etherische oliën krachtiger zijn dan andere en een meer uitgesproken geur kunnen hebben. Het is ook aan te raden om oliën te kiezen die goed passen bij de gevoeligheid van uw huid en eventuele allergieën die u mogelijk heeft.

Probeer altijd eerst een kleine hoeveelheid olie in uw zelfgemaakte wasmiddel, en pas vervolgens de hoeveelheid aan op basis van uw voorkeur voor geurintensiteit.

Hoeveel goedkoper is zelfgemaakt wasmiddel?

Zelfgemaakt wasmiddel is natuurlijk veel goedkoper dan wasmiddel uit de supermarkt, maar hoeveel scheelt het nu precies?

Laten we een lijstje maken van de benodigdheden voor 5 liter zelfgemaakt wasmiddel:

 • 100 gram geraspte zeep: €2,50
 • 50 gram soda: €0,10
 • 100 druppels etherische olie: ~€2,50

Exclusief de kosten aan gas voor het koken van water, kostte het in totaal €5,10 om 5 liter aan vloeibaar wasmiddel te maken. Laten we als voorbeeld de ‘Robijn Vloeibaar wasmiddel color’ nemen, welke momenteel €7,70 kost voor 1 liter.

Als we ons zelfgemaakte wasmiddel omrekenen naar die 1 liter, dan zouden we in totaal €1,02 kwijt zijn. Dit betekent dat het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel ruim 7x goedkoper is dan die van Robijn. Naast de goedkopere prijs, weten we van ons eigen wasmiddel in ieder geval ook dat deze goed is voor het milieu en geen schadelijke ingrediënten bevat.

samenstelling en waarschuwing van vloeibaar wasmiddel Waarschuwing en groot aantal (onnodige) ingrediënten van bestaand wasmiddel.

Veelgestelde vragen

Mijn wasmiddel blijft dun, zelfs na een nacht afkoelen. Wat nu?

Als uw zelfgemaakte wasmiddel dun blijft, zelfs na het afkoelen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan de verhouding van ingrediënten bijvoorbeeld verkeerd zijn, of een soort zeep is gebruikt met of zonder een verdikkingsmiddel.

Een makkelijke oplossing is om een beetje keukenzout toe te voegen aan het mengsel en goed te roeren, aangezien dit kan helpen om het wasmiddel te verdikken.

Daarnaast kunt u ook een los natuurlijk verdikkingsmiddel toevoegen, zoals xanthaangom. Een klein beetje is vaak maar nodig om uw wasmiddel een stuk dikker te maken.

Is azijn ook geschikt als wasverzachter?

Ja, azijn kan dienen als natuurlijke wasverzachter. Azijn is heel goed in het verwijderen van vieze geurtjes uit wasgoed. Veel mensen denken dat hun was naar azijn zal gaan ruiken, maar dat is niet zo. Van de geur is niets te bekennen als u de was uit uw wasmachine haalt.

Is soda noodzakelijk voor een eigen wasmiddel?

Nee, soda is absoluut niet noodzakelijk. De meeste mensen gebruiken soda alleen in hun zelfgemaakte wasmiddel voor de witte was, omdat soda een licht blekend effect geeft.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst